Όρη Θαβὼρ & Σαραντάριον

Όρος Θαβὼρ και Όρος Σαραντάριον

 

α. Όρος Θαβώρ


Σαν τεράστιος κώνος, μοναχικός φρουρός της εύφορης πεδιάδας Εσδραηλών στο μέσω της Γαλιλαίας, υψώνεται το Όρος Θαβώρ, το Θείο Όρος της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, σε υψόμετρο 560 μέτρα. 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ναζαρέτ, το Θαβώριον για τους εκκλησιαστικούς συγγραφείς, σημαίνει ύψωμα, βουνό ή ομφαλός.

Από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες το Θαβώρ ταυτίζεται με το “υψηλόν όρος” της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα λίγο πριν το πάθος Του.

Οι Ευαγγελιστές αναφέρουν ότι ο Ιησούς παρέλαβε τους 3 μαθητές Του Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο και ανέβηκε στο υψηλό Όρος. Αρχικά στο Θαβώρ χτίστηκαν 3 εκκλησίες από την Αγία Ελένη, της Μεταμορφώσεως, του Μωϋσή και του Προφήτη Ηλία.

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη οι 2 αυτοί προφήτες πλαισίωναν τον Κύριο κατά την στιγμή του θαύματος της Θείας Μεταμορφώσεώς Του. Οι τρείς αυτοί Ναοί αντιστοιχούσαν στης τρείς σκηνές που πρότεινε να στήσουν ο Απόστολος Πέτρος που ήταν ένας από τους μαθητές που επέλεξε ο Κύριος να παρευρίσκονται.

Μέχρι την άλωση της Ιερουσαλήμ από τους Σταυροφόρους, στο Θαβώρ υπήρχαν οι τρείς Ελληνική Ναοί στους οποίους συνέρεαν χιλιάδες προσκυνητές. Οι Σταυροφόροι έχτισαν και Λατινικό Μοναστήρι. Τους αιώνες που ακολούθησαν οι Μωαμεθανοί κατακτητές κατέστρεψαν τις εκκλησίες και έκαναν φρούριο.

Το 1860 πάνω στα ερείπια αρχαίας Βυζαντινής εκκλησίας άρχισε η κατασκευή του μοναστηριού από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με τη φροντίδα του Πατριάρχη Κυρίλλου του Β’. Η Ιερά Μονή φαντάζει αγέρωχη και έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί και φιλοξενήσει χιλιάδες προσκυνητές., ειδικότερα τη νύχτα της Θείας Μεταμορφώσεως στης 18 προς 19 Αυγούστου. (Παλαιό Ημερολόγιο).

Από το Θαβώρ η θέα είναι πανοραμική. Γύρο από το βουνό απλώνεται η πεδιάδα Ιεσράελ. Προς τα βορειοδυτικά του Θαβώρ είναι το χωριό Δεβουρίες. Εδώ ο Κύριος θεράπευσε τον δαιμονισμένο νέο όταν κατέβηκε από το όρος της Μεταμόρφωσης λίγο πριν το πάθος Του. (Ματθ. 17: 14)

Απέναντι από το Θαβώρ είναι η μικρή πόλη Ναϊν όπου ο Κύριος έδειξε την κυριαρχία του επί της ζωής και του θανάτου αφού ανέστησε τον γιο της χήρας. Εδώ ακούστηκε το «Μη κλαίε» και το μοναδικό «νεανίσκε σοι λέγω εγέρθητι». Και ανακάθισε ο νεκρός και τον παρέδωσε στην πενθούσα χήρα μητέρα του.



α. Το Σαραντάριο Όρος ή Μοναστήρι των Πειρασμών


Προς τα βορειοδυτικά της Ιεριχούς υψώνεται μεγαλόπρεπο το όρος, όπου ο Κύριος “πειράχτηκε από τον διάβολο”, το Σαραντάριο, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται. Εδώ νήστεψε ο Κύριος σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες και κατόπιν πειράχτηκε από το διάβολο προτού αρχίσει το δημόσιο έργο του.

Η πρώτη πρόκληση του διαβόλου ήταν «Εάν είσαι υιός Θεού πρόσταξε αυτοί οι λίθοι να γίνουν ψωμιά» και η απάντηση του Κυρίου ήταν «ουκ επ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος».

Η δεύτερη ήταν «εάν είσαι υιός Θεού πέσε από αυτό το γκρεμό χωρίς να πάθεις τίποτε» και η απάντηση του Κυρίου ήταν ότι «δεν πρέπει να βάζεις σε δοκιμασία το Θεό σου».

Η τρίτη ήταν « θα σου δώσω όλο το βασίλειο του κόσμου εάν με προσκυνήσεις » και η απάντηση ήταν «φύγε από μπροστά μου σατανά! μόνο τον Κύριο τον Θεό σου θα προσκυνάς, και μόνο αυτόν θα λατρεύεις» (Ματθ. 4:1-11), (Μαρκ. 1:12-13), (Λουκ. 4:1-13).

Το συγκρότημα του μοναστηριού αποτελείται από μια σειρά δωματίων, ένα στενόμακρο διάδρομο, μια φυσική σπηλιά, την κεντρική εκκλησία αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό και το παρεκκλήσι - προσκύνημα στο οποίο ο Κύριος νήστεψε. Στο χώρο αυτό υπάρχει και ο βράχος που κάθισε ο Κύριος.

Η ανάβαση για το μοναστήρι γίνεται με τα πόδια σε 20 λεπτά. Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία σύστημα τελεφερίκ που από την Ιεριχώ μεταφέρει τους επισκέπτες και προσκυνητές κοντά στη Μονή.

Από το Σαραντάριο η θέα είναι θαυμάσια. Βλέπει κανείς προς τα κάτω την πέραν του Ιορδάνη πεδιάδα, την νεκρά Θάλασσα, την έρημο του Ιορδάνη και την Ιεριχώ πνιγμένη στο πράσινο. Η μονή όπως βρίσκεται σήμερα κτίστηκε από τον ηγούμενό της, Αρχιμανδρίτη Αβραάμιο Πελοποννήσιο, που με τις επίμονες προσπάθειες του κατέστησε το Σαραντάριο προσιτό στους ευλαβείς προσκυνητές.



Κείμενα από Πτυχιακή Εργασία Ευαγγελιάδου Δέσποινας με θέμα «Προσκυνηματικός Τουρισμός»

Δεν υπάρχουν σχόλια: