Κανά - Ιορδάνης - Τιβεριάδα

Μονή Κανά της Γαλιλλαίας, Ιορδάνης ποταμός, Λίμνη Τιβεριάδα



α. Κανά

Οκτώ (8) χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναζαρέτ στο δρόμο για τη Θάλασσα της Τιβεριάδας βρίσκεται η πόλη Κανά. Κάτω από τον ίσκιο της συκιάς, της ελιάς και του αμπελιού βρίσκεται η ιδιαίτερη πατρίδα του Αποστόλου Ναθαναήλ. 

 

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο , εδώ ο Κύριος έκανε το πρώτο Του θαύμα μετατρέποντας το νερό σε κρασί και φανερώνοντας την δόξα και την εξουσία Του.






Στον τόπο αυτό ήταν το σπίτι του μαθητή του Κυρίου του Σίμωνα του Κανανίτη. Στο γάμο ήταν προσκεκλημένοι και ο Ιησούς με τη μητέρα του. «και τη ημέρα τη Τρίτη γάμος εγένετο εν Κανά της Γαλιλαίας, και ην η μήτηρ του Ιησού εκεί. Εκλήθη Δε και ο Ιησούς και οι μαθηταί αυτού εις τον γάμον. Και υστερήσαντος οίνου λέγει η μήτηρ του Ιησού προς αυτόν οίνον ουκ έχουσι»( Ιωάν.2: 1-10).



Σήμερα στο τόπο αυτό υπάρχει ο Ελληνορθόδοξος Ναός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που ίδρυσε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Εδώ σώζονται δύο από τις λίθινες υδρίες, που χρησιμοποιήθηκαν κατά του πρώτο θαύμα του Κυρίου.





β. Ιορδάνης ποταμός (Τόπος Βάφτισης του Χριστού)




Ο Ιορδάνης ποταμός είναι ο μεγαλύτερος και ιερότερος ποταμός της Αγίας Γης. Πηγάζει από βουνά της Συρίας και χύνεται στη θάλασσα της Τιβεριάδας.
 
Μετά την Τιβεριάδα και αφού διασχίσει τη λεγόμενη κοιλάδα του Ιορδάνη, χύνετε στη Νεκρά Θάλασσα. Η κλήση του από το βορειότερο μέρος μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα, φτάνει τα 1000 μέτρα και από αυτό ίσως πήρε το όνομά του, που προέρχεται από τη Σημιτική λέξη Γιαρντάν που σημαίνει κατεβαίνει.

Το συνολικό του μήκος είναι 220 χλμ. Ο ποταμός εκτός από τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της Παλαιστίνης συνδέθηκε με πολλά ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα.

Στον Ιορδάνη χωρίστηκαν οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ πριν μπουν στη Γη της Επαγγελίας. Κοντά στον Ιορδάνη ίδρυσαν οι Εσσαίοι το κοινόβιό τους 200 χρόνια π.Χ.

Εδώ στην ανατολική όχθη του ήρθε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος να κηρύξει στο λαό του Ισραήλ, το βάπτισμα και τη μετάνοια.
Στα νερά του βαπτίστηκε ο Ιησούς από τον Ιωάννη και από τότε έγινε ένα από τα ιερότερα προσκυνήματα των Χριστιανών.

Από τον 3ο μ.Χ. αιώνα ο τόπος της βάπτισης του Χριστού έχει καθιερωθεί στο νότιο άκρο του Ιορδάνη,
απέναντι από την Ιεριχώ. Σημαντικοί πατέρες τοποθετούν τον τόπο κοντά στη Βηθαβαρά , Αραμαϊκό τοπωνύμιο που σημαίνει πέρασμα. Σύμφωνα με την παράδοση ο τόπος ονομάστηκε πέρασμα, γιατί από εκεί πέρασαν οι 12 φυλές του Ισραήλ τον Ιορδάνη για να κληρονομήσουν τη Γη της Επαγγελίας.

Η ταύτιση του τόπου της βάπτισης με το μέρος της διάβασης από της 12 φυλές του Ισραήλ, εκτός από το ότι συνδέει την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη, είχε και συμβολικό νόημα για τους Χριστιανούς. Όπως η διάβαση είχε σκοπό την κατάκτηση της Γης της Επαγγελίας, έτσι και το χριστιανικό βάπτισμα αποσκοπεί και προαναγγέλλει την κατάκτηση και Βασιλείας των Ουρανών.
Από τα αρχαία χριστιανικά οδοιπορικά συμπεραίνεται ότι ο τόπος της βάπτισης ταυτιζόταν και με το μέρος από το οποίο αναλήφτηκε στον ουρανό ο Προφήτης Ηλίας.

Σήμερα στο σημείο αυτό δεν επιτρέπεται η προσέγγιση προσκυνητών, γιατί είναι στα σύνορα Ιορδανίας με Ισραήλ που οι σχέσεις τους δεν είναι καλές. Επιτρέπεται μόνο των Θεοφανείων και τη Μεγάλη Τρίτη, όταν με παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων πραγματοποιούνται τελετές παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών. Για σκοπούς διευκόλυνσης του συμβολικού βαπτίσματος των προσκυνητών έχει ορισθεί ειδικός χώρος του Ιορδάνη κοντά στην Τιβεριάδα.

Το συμβολικό βάπτισμα καθιερώθηκε από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, το δε νερό του, το αγίασμα, μεταφέρεται σε όλα τα μέρη του χριστιανικού κόσμου.

 

γ. Λίμνη Τιβεριάδα





Οι πολλές ευαγγελικές αναμνήσεις που συνδέονται με το μέρος αυτό της Αγίας Γης και η φυσική ομορφιά του, το κατέστησαν από την αρχή του Χριστιανισμού ένα πολυσύχναστο Ιερό Προσκύνημα και ένα ευχάριστο τόπο διαμονής και επίσκεψης. Επικράτησε ο όρος Θάλασσα παρά το γεγονός ότι είναι λίμνη, λόγου του έντονου κυματισμού της σε ορισμένες περιόδους. 

Ονομάζεται και Θάλασσα της Γαλιλαίας ή Γενησαρέτ. Βρίσκεται στη Γαλιλαία κοντά στους πρόποδες του νοτίου τμήματος των υψωμάτων του Γκολάν. Είναι σημαντική πηγή νερού και αλιείας για όλο το Ισραήλ. Σήμερα είναι ένα από τα σπουδαιότερα τουριστικά θέρετρα των Ισραηλινών. 

Το μήκος της είναι 21 χλμ., το πλάτος 10 χλμ. και το βάθος 250 μέτρα. Είναι 212 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου. Στην Καινή Διαθήκη λέγεται Γενησαρέτ η Τιβεριάδα η Θάλασσα της Γαλιλαίας. 

Στην περιοχή της από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες είχαν χτιστεί πολλοί ναοί και μοναστήρια. Μερικά διασώζονται μέχρι σήμερα και προσφέρουν στον προσκυνητή ένα ευχάριστο και κατανυκτικό προσκύνημα. Ο προσκυνητής μπορεί να δει γύρο από τη λίμνη όχι μόνο τις αυθεντικές τοποθεσίες των θαυμάτων του Χριστού, αλλά και πολλά ερείπια πρωτοχριστιανικών μνημείων. 

Για τους χριστιανούς έχει μεγάλη σημασία, γιατί συνδέεται με το Χριστό και τους Αποστόλους Του. Εδώ κάλεσε τους Αποστόλους και από αλιείς ψαριών τους έκανε ψαράδες ανθρώπων. 

Εδώ ο Χριστός σύχναζε πολλές φορές. Εδώ περπάτησε στα νερά της Θάλασσας για να φτάσει στο καΐκι των Αποστόλων. Εδώ είπε στους Αποστόλους να ρίξουν τα δίχτυα. Εδώ παρουσιάστηκε μετά την Ανάστασή Του στους μαθητές. 

Στα παράλια της λίμνης από τα χρόνια του Χριστού υπήρχαν αρκετές πόλεις όπως η Καπερναούμ, η Βηθσαϊδά, τα Μάλγαρα και η Τιβεριάδα. Η τελευταία είναι μια υπέροχη τουριστική πόλη, και δίνετε η ευκαιρία στους προσκυνητές να την θαυμάσουν κατά την επίσκεψή τους.

 


Κείμενα από Πτυχιακή Εργασία Ευαγγελιάδου Δέσποινας με θέμα «Προσκυνηματικός Τουρισμός»

Δεν υπάρχουν σχόλια: