Οικία Θεοπατόρων - Προβατική Κολυμβήθρα

Οικία Θεοπατόρων - Προβατική Κολυμβήθρα

 

α. Το σπίτι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

 

 



Είναι ιδιαίτερα ισχυρή η παράδοση ότι κοντά στην προβατική κολυμβήθρα ήταν το σπίτι των γονέων της Παναγίας. Ο Πατριάρχης Σωφρόνιος μιλά για την Αγία Προβατική Κολυμβήθρα, όπου η Αγία Άννα γέννησε τη Θεοτόκο.




Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός ονομάζει τη Βηθεσδά Ιερόν Τέμενος της Θεομήτορος. Αυτές λοιπόν οι παραδόσεις οδήγησαν και στην ανέγερση Ναού που συνέβαλε στην καθιέρωση της γιορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου στης 8 Σεπτεμβρίου.




Σήμερα πλάι στην κολυμβήθρα βρίσκεται η Ελληνορθόδοξη Μονή των Θεοπατόρων. Κάτω από το Ναό υπάρχουν τρείς σπηλιές. Κατά την παράδοση στη μια γεννήθηκε η Θεοτόκος, στην άλλη προσευχόταν η μητέρα της Παναγίας Άννα ζητώντας ο Θεός να της χαρίσει παιδί και στην τρίτη ο προσωρινός τάφος των γονέων της Παναγίας, πριν τη μετακομιδή τους στη Γεθσημανή, όπου βρίσκονται σήμερα.





β. Η Προβατική Κολυμβήθρα



Το όνομά της προέρχεται από την Αραμαϊκή λέξη Βηθεσδά, που σημαίνει: οίκος ελέους, και απαντάται μια φορά στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Με αυτήν την ονομασία αποδίδετε η προβατική κολυμβήθρα που είχε πέντε στοές και κάτω από της στέγες της ήταν ξαπλωμένο πλήθος αρρώστων που περίμεναν να κυματίσει το νερό γιατί από καιρό σε καιρό ένας Άγγελος Κυρίου κατέβαινε στη δεξαμενή και ανατάραζε τα νερά και όποιος έμπαινε πρώτος γινόταν καλά. 



Σύμφωνα με την ευαγγελική διήγηση “έν τάυταις κατέκειτο πλήθος πολύ των ασθενούντων, τυφλών, χωλών, ξηρών εκδεχομένων την του ύδατος κίνησιν. Άγγελος γάρ κατά καιρόν κατέβαινεν έν τη κολυμβήθρα και ετάρραττε το ύδωρ. ό ούν πρώτος εμβάς μετά την ταραχήν του ύδατος υγιής εγένετο ώ δήποτε κατήχετο νοσήματι”. (Ιωαν. 5: 2- 4). 


Στην κολυμβήθρα αυτή ο Χριστός γιάτρεψε τον άνθρωπο που για 38 χρόνια ήταν παράλυτος γιατί δεν είχε κανέναν να τον βοηθήσει να κατέβει πρώτος στο νερό.

Η ονομασία Προβατική Κολυμβήθρα επικράτησε από την προβατική πύλη, από την οποία περνούσαν και πλένονταν τα πρόβατα που προορίζονταν για θυσία. 

Ο Ηρώδης διασκεύασε της πέντε στοές σε μαρμάρινες δεξαμενές. Αργότερα στο χώρο αυτό έγιναν εκκλησίες μεταξύ αυτών και αυτή της Κοίμησης της Θεοτόκου που καταστράφηκε το 614 μ.Χ. από τους Πέρσες.



Κείμενα από Πτυχιακή Εργασία Ευαγγελιάδου Δέσποινας με θέμα «Προσκυνηματικός Τουρισμός»
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: