Μονή Αγ. Γεωργίου - Λύδδα

Ιερός Ναός και Τάφος Αγίου Γεωργίου στην Λύδδα

 




Στην περιοχή αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν- Τελ Αβίβ, βρίσκεται η πόλη Λύδδα, η αρχαία Διόπολη στην οποία έγιναν σημαντικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα το θαύμα της θεραπείας του παράλυτου Αινέα από τον Απόστολο Πέτρο, η σύνοδος το 415 μ.Χ. και το σημαντικότερο γεννήθηκε ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος Γεώργιος, ο οποίος τάφηκε στη Λύδδα το 275 μ.Χ.



Σύµφωνα µε παλαιότατες χριστιανικές παραδόσεις ο µεγαλοµάρτυς και τροπαιοφόρος άγιος Γεώργιος καταγόταν από την Λύδδα, την ρωμαϊκή Διόσπολη, και ήταν αξιωµατικός του ρωµαϊκού στρατού, που µαρτύρησε κατά τον διωγµό του Διοκλητιανού στη Νικοµήδεια. 


Οι χριστιανοί της εποχής του μετέφεραν και ενταφίασαν το λείψανό του στη Λύδδα, η οποία έτσι έλαβε τον χαρακτήρα προσκυνήµατος, ήδη από τις αρχές του 5ου αι. Ο τάφος του αγίου και ο ναός που χτίστηκε πάνω του, και ο οποίος αποδίδεται στο οικοδοµικό πρόγραµµα του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, καταστράφηκαν από τον χαλίφη Χάκεµ το 1010 και ξαναχτίστηκαν από τους Σταυροφόρους. 


Μετά την εκδίωξη των Σταυροφόρων από την Αγία Γη ο Σαλαντίν κατεδάφισε το ναό, το 1191, για να ξαναχτιστεί το 1442. Το αρχικό παλαιοχριστιανικό κτίσµα µετατράπηκε σε τζαµί, και βρίσκεται σήµερα στον κεντρικό οικοδοµικό πυρήνα του τεµένους Τζάµαα Αλ-Καµπίρ, καθώς ο άγιος Γεώργιος τιµάται ιδιαιτέρως και από τους µουσουλµάνους. 

Το 1871 το Πατριαρχείο Ιεροσολύµων αγόρασε µέρος του τεµένους αυτού, όπου περιλαµβανόταν και ο τάφος του αγίου, µε πρωτοβουλία του Πατριάρχου Κυρίλλου Β’, ο οποίος επίσης επιµελήθηκε την µαρµαρόστρωση του δαπέδου και του τάφου του αγίου. 

Το προσκύνηµα έλαβε τη µορφή που βλέπει σήµερα ο προσκυνητής το 1893, όταν χτίστηκε το σχετικό ελληνορθόδοξο µοναστήρι της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος. 

Από τα αρχικά τρία κλίτη του ναού σήµερα υπάρχουν µόνο τα κλίτη των ναών του αγίου Γεωργίου και των Εισοδίων της Θεοτόκου. Αποτελεί το πρώτο προσκύνηµα που συνήθως συναντούν οι σύγχρονοι προσκυνητές, οι οποίοι καταφθάνουν αεροπορικώς στην Αγία Γη.
 




Κείμενα από Πτυχιακή Εργασία Ευαγγελιάδου Δέσποινας με θέμα «Προσκυνηματικός Τουρισμός»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: